Elektroşoklu çitler, korunan alana izinsiz giriş yapmak isteyenler için caydırıcılık sağlayan ve çiti aşmak için çite dokunan birini caydırmaya yetecek ölçüde, sadece bir milisaniye süren, emniyetli, kontrollü ve enerjili darbeler gönderen bir güvenlik sistemidir.
Elektroşoklu çevre, korunmak istenen alanın çevresindeki çit direklerinin üzerine yerleştirilen plastik izolatörler sayesinde, yalıtımı olan metal tellerin gerilmesi ile oluşturulur ve enerjilendirici cihaz ile elektroşoklu hale getirilir.
Elektroşoklu güvenlik çiti
Enerjilendirici tarafından çite verilen elektroşok darbelerinin emniyetli olması için AC'yi (alternatif akım) DC'ye (doğrudan akım) dönüştüren bir güç beslemesi kullanılır. Güç, enerjili çit tellerinde asla sürekli bir akımın bulunmamasını sağlayan hassas kontrollü devreler kullanılarak dönüştürülür.
Enerjilendiricler, voltaj çıkışının emniyetli olmayan bir düzeye yükselmesini önleyen üst düzey sınırlara sahiptir. Buna darbeler arasında en az bir saniyelik bir emniyet toleransı da dahildir.
Bir insan ya da bir canlı tele ve toprağa eşzamanlı olarak temas ettiğinde, kısa fakat emniyetli bir enerjili darbe gönderilir. Eğer temas sürdürülürse enerjilendirici cihaz, siren, kamera, harici alarm panosu gibi aygıtlara derhal bir alarm gönderir.
Elektroşoklu çitler fiziksel bir bariyer olmanın yanında, yüksek voltajlı fakat zararsız olan şok özelliği ile psikolojik bir bariyer görevi de görmektedir. Bunun yanında, yasal olarak yerleştirilmesi zorunlu olan uyarı levhaları sayesinde de, çite yaklaşan herkes için caydırıcı bir engeldir.
Algılama özelliği bulunan elektroşoklu çit üreteçleri, elektroşoklu çit telinin kesilmesi, aralanması veya çite tırmanılmaya çalışılması durumlarında, diğer çevre güvenlik sistemlerinden farklı olarak, müdahale edilen bölgeyi algılar ve sesli, ışıklı alarm ve uzaktan iletişim yöntemiyle, 7/24 kesintisiz çalışarak, araziye izinsiz girişleri haber verir.
Elektroşoklu çit sistemleri, çıplak araziye uygulanabildiği gibi, mevcut tel çitlerin ve duvar üzerine de uygulanabilmesi sayesinde, her koşulda en iyi çevre güvenlik çözümü olmaktadır.
Elektroşoklu çit sistemleri ile sahanın çevresi zonlara ayrıabilmekte ve alarm durumunda, alarmın geldiği zonda bulunan kameraların görüntüleri güvenlik görevlisine otomatik bir şekilde iletilmektedir. Ayrıca hareketli dom kameralar, alarmın geldiği bölgeye doğru dönebilmektedir. Bu sayede, daha az kamera sayısı ile daha yüksek güvenlik s
Elektroşoklu çit sistemleri ile sahanın çevresi zonlara ayrıabilmekte ve alarm durumunda, alarmın geldiği zonda bulunan kameraların görüntüleri güvenlik görevlisine otomatik bir şekilde iletilmektedir. Ayrıca hareketli dom kameralar, alarmın geldiği bölgeye doğru dönebilmektedir. Bu sayede, daha az kamera sayısı ile daha yüksek güvenlik sağlanmakta ve güvenlik görevlilerinin olaylara müdahale hızları artmaktadır.
Elektroşoklu çit üreteçleri, aynı anda 2 zonu enerjilendirebilecek şekilde tasarlanmıştır. Algılama özelliği bulunan elektroşoklu çit üreteçleri, sınırsız sayıda zonlama yapılabilme özelliği sayesinde, çitin herhangi bir bölgesinden saldırı olduğunda, diğer çevre güvenlik sistemlerinden farklı olarak, müdahale edilen bölgeyi algılar ve sesli, görsel ve uzaktan iletişim yöntemiyle haber verir. Enerjilendirici cihazların, enerjilendirebildikleri çit uzunluğu, tel kalınlığı, tel sırası ve çevresel faktörlere göre değişebilmekte olup, ideal bir güvenlik sistemi için her bir zon en fazla 200m uzunlukta olacak şekilde tasarlanmalıdır.
Birçok konutta ve tesiste tel çit, kamera ve güvenlik görevlisi üçlüsüyle güvenlik sağlamaya çalışılsa da, içeri girmek isteyen kişiler için, bu klasik yöntemler artık caydırıcı olamamaktadır. Elektroşoklu çitler ile, yüksek caydırıcılığın yanında algılama da sağlandığından dolayı, kusursuz bir çevre güvenlik sistemi olarak kullanılabilmektedir.
Sorunuzun yanıtını bulamadıysanız lütfen info@somenerji.com.tr adresine yazarak bize ulaşın.
Hayır, standartlara uygun olarak üretilmiş olan elektroşoklu çit enerjilendiricleri kesikli ve kısa süreli bir akımın çite verilmesini sağlar. Kısa ve zararsız bir şok ile çarpılan canlı uyarılmış olur ve bir daha çite yaklaşmaz.
Evet, elektroşoklu çitlerin kullanılması belirli standartlara uyulmak koşulu ile ülkemizde ve bir çok ülkede yasaldır. Elektroşoklu çit sisteminde kullandığımız tüm ürünler ve kurulumlarımız, elektroşoklu çitlerin tesisi ile ilgili uluslararası standart olan EN 60336-2-76'ya uygundur.
Standart tel çitlerden, ortalama uzunlukta yaklaşık iki katına mal olmaktadır. Fakat bu fiyat farkı, güvenlik maliyetinden tasarruf olarak geri dönmektedir.
Evet, elektroşoklu çit teli izole bir kesici alet ile kesilebilir. Böyle bir durumda meydana geldiğinde; elektroşoklu çit üreteci, voltaj değişimini algılayarak alarm verecektir. Sesli ve ışıklı alarm verdiği gibi, cep telefonu ya da bilgisayar ile uzaktan da izlenebilmektedir.
Elektroşoklu çit sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için, canlı tellere dokunan ot ya da bitki miktarının en düşük seviyede olması önemlidir. Bu yüzden düzenli olarak bitki mücadelesi gereklidir.
Elektroşoklu çit üreteçleri çok düşük enerji tüketimleri ile çalışmaktadırlar. Yaklaşık olarak her 500m uzunluğunda çit için, 25Ws güç tüketmektedir.
- Som Güvenlik -
Kavaklıdere Mahallesi, Güvenlik Caddesi 29/A, Çankaya/Ankara, Türkiye
Telif Hakkı © 2022 Som Enerji Yenilenebilir Enerji Sistemleri
İnş. San. Taah. ve Tic. Ltd. Şti. - Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.